Caspia Smart Home

Jak Smart Home změnil můj život: Příběh z první ruky

Od roku 2011, kdy jsem začal používat v našem domě systém Caspia, jsem prošel neuvěřitelnou cestou. Během třinácti let jsem získal nejen praktické zkušenosti, ale i hluboký vhled do toho, co Smart Home opravdu znamená a jak může obohatit náš každodenní život.


5. 1. 2024

Při stavbě mého domu byla vize jasná: nechtěl jsem “hloupý dům”. Všechno, od emailů po sociální média, jsem měl v mobilu, tak proč ne i dům? Ale úplně na začátku jsem nevěděl, co přesně chci. Myslel jsem, že chci všechno ovládat mobilem, ale brzy jsem zjistil, že pravá hodnota Smart Home je někde jinde. Nešlo o manuální ovládání, ale o to, jak efektivně může systém integrace a automatizace ulehčit život doma.

Já a moje rodina u "chytrého" stromečku

Jedním z klíčových momentů bylo, když jsem si uvědomil, že nechci stále dokola opakovat stejné úkony. Chci systém, který pro mě bude pracovat sám – například když zapadne slunce, zatáhnou se všechny žaluzie a pokud jsem doma, tak se rozsvítí v místnostech, kde jsem.

Často se setkávám s tím, že si známí stěžují na nepřehledné ovládání v „hloupém domě“ například v obýváku kvůli velké spoustě vypínačů, když i po letech nevědí, který ovládá jaké světlo nebo žaluzii. V mém Smart Home je to jiné. Mám svobodu měnit nastavení podle potřeby a životní situace. V ložnici mám žaluzie, několik světel a světlo v šatně ovládané jedním složeným vypínačem. Představa, že bych měl všechno toto plánovat už při stavbě, je nereálná. Díky Smart Home jsem schopen flexibilně reagovat a přizpůsobit ovládání podle aktuálních potřeb.

Další ilustrativní fotka z loňska

Nejnovější přírůstek do naší Smart Home rodiny je automatizované ovládání Vánočního stromečku. Stačí připojit zásuvkový ZigBee modul do systému, do něj klasická stromečnová světýlka a i děti – které ještě neumí číst – mohou ranní zapínání stromečku ovládat pomocí iPadu a Apple HomeKit (pokud vstanou dřív, než jej sama zapne automatika). Je fascinující sledovat, jak se moje děti naučily tento systém používat bez obav, přitom nejmladší neumí číst, ale emoji 🧸 rozpoznávat umí.

Tyto zkušenosti mi ukázaly, že Smart Home není jen o technologii, ale o tom, jak ji používáme ke zlepšení našeho každodenního života. Od ušetření času až po poskytnutí pohodlí a flexibility, Smart Home mění způsob, jakým žijeme, a já jsem nadšený, že mohu být součástí této revoluce.

Mirek Buček, majitel Caspia

bucek@caspiatech.cz





Přečtěte si další články z našeho blogu

Jak Smart Home změnil můj život: Příběh z první ruky

 

Od roku 2011, kdy jsem začal používat v našem domě systém Caspia, jsem prošel neuvěřitelnou cestou. Během třinácti let jsem získal nejen praktické zkušenosti, ale i hluboký vhled do toho, co Smart Home opravdu znamená a jak může obohatit náš každodenní život.

Co je nový Smart Home protokol Matter?

 

Za poslední roky zažívá trh Smart Home obrovský rozvoj a už neexistuje domácí zařízení, které by nebylo „Smart“. Bylo jen otázkou času, kdy se velcí výrobci dohodnou a navrhnou společný standard. Tím standardem je Matter.

Úspory energie pomocí Smart Home

 

V současné energetické krizi je častou otázkou, jak ušetřit energie. Je možné uspořit s využitím Smart Home? A jak vlastně? Na všechny otázky se pokusím odpovědět v tomto článku.

Všechny články